top of page
Search

Thoughts on Children

Tankar om barn

Igår råkade jag googla mig på några citat om barn. Det blev en intressant läsning. Isak satt intill mig och jag visade honom det första citatet: ”Det är lättare att styra ett folk än att uppfostra tre barn.”

Isak kliade sig i huvudet. ”Det var det knasigaste jag har hört!”

”Men du”, svarade jag, ”det var Winston Churchill, Englands premiärminister under andra världskriget, som sa det.”

Spelar roll, säger minen på sonens ansikte. ”Det är väl mycket lättare att vara pappa till tre barn än till flera miljoner”, suckade han.

Mmm… vänta du bara, tänkte jag.

”Den här gubben verkar också gilla barn”, sa jag och pekade på nästa: ” Jag har inget emot barn. Tvärtom. Jag tycker mycket om dem, i ordnade former. På skolfotografier och i pantomimer kan de vara väldigt behagliga.”

Och i samma anda: ”Barnen nu för tiden är tyranner. De trotsar sina föräldrar, hivar i sig maten och tyranniserar sina lärare.” Väldigt tidsenligt, kan tyckas, med det var faktiskt Sokrates som sa det.

Sedan fann vi några traditionellt sockersöta beskrivningarna av barn, att de små liven är ”jordens levande blommor”, ”nycklarna till paradiset” och ”de händer som vi griper himmelen med.” Isaks kommenterar: ”Jag har ingen aning om vad det där betyder… men det låter fint.”

De citat jag tyckte bäst om handlade dock om det som barnet behöver mest från sina föräldrar: ”Vi har inte skaffat barn för att andra ska passa dem”; ”Man kan aldrig skämma bort barnen med för mycket kärlek. Barn blir bortskämda när vi ger dem gåvor som ersättning för vår närvaro”; ”Barn stavar kärlek så här : T-I-D.”

”Vad tycker du om det?” frågade jag Isak. ”Varför är det viktigt att ge så mycket av ens tid till sina barn?”

”Jo…”, funderar han och harklar sig, ”för när man är tillsammans med sina barn då visar man att man tycker om dem… och det är ju viktigt! Och det är ju så man visar kärlek.”

Jag såg att han fortfarande satt försjunken i tankar, så jag avvaktade lite. Sedan kom han på det sista han ville säga: ”Och kärlek, det behöver väl alla människor?”

”Vet du, Isak? Det var nog det bästa citatet av alla!”

”Mmm…jag vet!”


Ja… det är rätt kul med barn. Barn måste få ha kul också. Här rockar Isak loss med en kompis.

11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page