top of page
Search

Mer nyans, tack!

Krönika i Norra Halland, 30 Januari 2021.

Min nyårsönskning för detta år kan summeras i ett enda ord: nyans. Jag önskar att folk (och där inkluderar jag mig själv) kunde vara mer nyanserade i sina åsikter. Låt oss ta sociala medier som det tydligaste exemplet. Vi vet alla hur hätsk stämningen kan bli när konkurrerande åsikter möts och vissa människor, som till det yttre ger sken av tolerans, i värsta fall förvandlas till rovdjur när de hamnar bakom tangentbordet. Som regel försöker jag alltid se båda sidor av myntet. När jag till exempel har skrivit om Donald Trump så har jag riktat mycket kritik mot hans beteende och retorik. Med rätta borde han hållas till svars för den kraftigt ökande polariseringen i USA. Men den nyanserade sanningen, i motsats till den som svensk media ger, är att han inte är ensam ansvarig. Det finns andra krafter, personer och system som också är medskyldiga. Jag skrev om Black Lives Matter. Jag anser då som nu att en del gott kom från protesterna. På flera håll har det skapas konstruktiva dialoger i kampen mot rasism. Men på andra håll har rörelsen tyvärr lagt grund för destruktiva krafter. Och jag uttryckte sorg över tecken på ökade rasklyftor och konflikter, motsatsen till det vi ville se. Vid tillfällen som dessa har folk reagerat olika. En del var eniga med mig, men väldigt många såg det enbart från ett håll. En sida kunde bara vara rätt. Det fanns bara en absolut sanning. Och kritiken mot mig var stundtals inte nådig. Min inkorg har dessutom överösts med videoklipp. ”Om du bara tittar på detta, Louis, då kommer du inse hur fel du har.” Okej? Men med enkelt detektivarbete kunde jag snabbt konstatera att de flesta av klippen kom från källor på den politiska utkanten som hade en tydlig, ensidig agenda, och oftast kraftigt redigerade. Jag skriver inte detta för att det är unikt för mig, utan för att vi har alla drabbats av det mer eller mindre. ”Kampen” om sanningen är verklig. Och den är ofta hård. Men den behöver inte vara det. För vad är sanning egentligen? Är den alltid svart eller vit? Eller finns det plats för nyanser? Uppenbarligen är många av oss påverkade av det vi ser i våra flöden i sociala medier. Men låt mig vara tydlig: den ”sanning” du ser där är långt ifrån hela sanningen. Den är skapad av smarta algoritmer som placerar dig i så kallade ”clusters”. Dessa clusters är skapade utifrån vad som uppfattas vara dina intressen och åsikter. Och eftersom syftet är att hålla dig kvar i flödet så länge som möjligt – för att gynna annonsörerna och därmed ge mer pengar till medierna – så matas du med information som du gillar och stödjer. Men inte bara det, utan med information som medierna vill att du ska gilla. Resultatet blir att jag sitter i min värld, med en manipulerad och förstärkt bild av sanningen, medan du sitter i din värld med en helt annan sanning. Självklart måste vi alltid tillåtas ha olika åsikter, men jag fruktar att vi håller på att tappa greppet om verklighet – den mer nyanserade bilden av världen – och polariseras in i allt starkare klyftor. Detta är en dyster bild, jag vet, men vi kan göra något åt det. Mitt eget nyårslöfte är att bli mer nyanserad: att se saker från flera sidor, att lyssna mer och vara ännu mer källkritisk och inte gå på vad som helst – och framförallt inte dela inlägg med smaskiga clickbait rubriker. Och jag blir inte ledsen om du gör detsamma. Min inbox är tyvärr full.

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page