top of page
Search

Kondition + styrka = bäst

Som jag berörde lite i “Konsten att vara en livsnjutare“, så är man inte tvungen att välja mellan två bra saker. Man kan faktiskt göra både och. I träningsvärlden sker det ofta en uppdelning: Antingen är det konditionsträning eller styrketräning som gäller. Jag har aldrig riktigt förstått det. För oss vanligt dödliga (som inte är specifikinriktade elitidrottare), varför begränsa sig? En kombination är trots allt det bästa – för att inte tala om mycket roligare.

Vi vet att konditionsträning är bra för att sänka blodtrycket och öka ämnesomsättningen. Den hjälper oss också sänka våra halter av ”stresshormoner” (adrenalin och noradrenalin), förbättra skelettets bentäthet, minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, och mycket mer.

Lägger du till styrketräning har du en vinnande kombination. Muskulaturen stärks, vilket i sin tur avlastar leder och dess strukturer. Ämnesomsättningen blir stadigt bättre. Hjärtats muskelvägg stärks. Och nämnde jag kroppshållningen? Tillsammans med din styrka förbättras din stabilitet och rörlighet dramatiskt.

Jag vill bara ge ett enkelt tips. Nu när det är sköna sommardagar, passa på och komma ut i naturen och ge dig själv en present: ett kombinerat konditions- och träningspass (ja, passen måste inte göras separat). Hitta en plats där du kan låta kroppen jobba intensivt  i 45-60 minuter.

Kungsbackaskogen (för er som bor nära mig) är en perfekt plats. Börja med en lätt jogg som uppvärmning. Öka farten allteftersom. Sedan lite backträning om du kan. Spring ca 5-6 km. Stanna till i parkområdet och varva ner med lite dynamisk stretch. Använd sedan det som finns i parken för att göra pull-ups, chins, core-övningar, etc. Om du inte har tillgång till uppbyggda ställningar, använd din fantasi: gör pull-ups på trädgrenar, använd stubbar till box-jumps, gör armhävningar och mountain climbers i gräset. Det finns mycket man kan göra med sin egen kroppsvikt.

Gym i all ära, men jag älskar att komma ut så här i Guds vackra natur. Man känner sig mer levande, mer inspirerad.

2018-06-28 10.03.08

De flesta joggingslingor är välpreppade. Men vill du ha en större utmaning eller uppleva en mer naturnära träning, testa att använda Mountain bike lederna eller vanliga skogsstigar.

2018-06-28 10.08.09

Försök att hitta backar eller liknande för att hjälpa dig få upp pulsen och jobba ordentligt med benen. Här hittade jag trappor till en gammal utsiktsplats.

2018-06-28 09.34.52

Pull-ups är en av de bästa övningarna för överkroppen. Bör göras 1-2 gånger i veckan.

2018-06-27 14.03.41

Frontal upphäv. Går lika lätt att göra från en trädgren.

2018-06-27 14.40.18

Använd det som finns för att göra kroppsövningarna mer avancerade. Här gör vi diagonala armhävningar (försök att gå ner så djupt du kan) med lyft bakben. Perfekt för bröst, triceps och core.

2018-06-27 14.51.04

Och på tal om core. Detta är en rolig men svår övning. Försök göra 8-10 chin reps med raka, utsträckta ben. Blir det för svårt, sänk bara benen för att anpassa. Och glöm inte att andas!

2018-06-27 14.25.47

Så vare det klart. Konditions- och styrketräning i ett. Ben, rygg, bröst, armar och core har fått sig en bra genomkörare. Samtidigt har du fått andats frisk luft och lyssnat till vacker fågelsång.

Vad väntar du på? Ut och rör på dig!

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page