top of page
Search

A Day at the Museum

Family Column for Länstidningen, Södertälje, Sweden, 11 March 2009. Automatic translation of text

EN DAG PÅ MUSEET

Dagens text är ett tips till dig som har fått hjärntorka när det gäller att hitta på roliga familjeaktiviteter. Bio, badhuset och McDonald’s i all ära (hmm…ja, kanske inte det sistnämnda), men det finns faktiskt platser som har allt: spänning, underhållning, interaktion och lärdom. De kallas museum.

Nyligen besökte vi Naturhistoriska riksmuseet. Vilket ställe! Här fanns det mesta, både för vuxna och barn. Ungarna bokstavligen sprang från utställning till utställning, ivriga att se och ta intryck.


img_8813

”Natur i Sverige” var nog Claras favorit. Där fanns det så många gulliga djur, tyckte hon, speciellt grodan på bilden. Killarna gillade ”Polartrakterna”, men kanske än mer ”Uppdrag: klimat”.


img_8784

Den upplevelsen hade en djup påverkan på dem, speciellt på Johannes som efteråt gick raka spåret till presentbutiken för att köpa ”Vindar från Arktis”.

Vi försökte avråda honom, för priset låg på över 400 kr, vilket var lika med alla hans besparingar. Men han insisterade. Boken handlade nämligen om isbjörnarnas kamp mot klimathotet, och han ville lära sig mer om det.

Hur säger man nej till det? Någon måste ju trots allt lära sig hur man ska rädda den jord vi vuxna har förstört. Kanske det blir mitt barn?

Och ditt.

En rolig sak hände som visar hur man kan se på saker på olika sätt. Vi tittade på några uppstoppade fiskar med Clara. Här är den första…


img_8815

Kommentaren var inte den jag förväntade mig: “Åh, vad fin den är!”


img_8817

Sedan såg hon den här: “Åååhhh… den är jättesöt!”


img_8819

Till sist kom hon till den här montern. Hon stod länge och tittade på fiskaren… och funderade.  Sedan, med en suck (som bara hon kan göra), utbrast hon: “Fy, vilken ful gubbe!”

Ja, där fick vi en tanke, alla vi män som tänker ta fram våra fiskespön i sommar för att plåga de fina och söta fiskarna: vi är ena riktiga fula gubbar.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page