top of page
Search

Konsten att vara en livsnjutare

Krönika i Norra Halland, 25 maj 2018

IMG_2062-web

Vad det betyder att njuta av livet? Jag har inte alla svaren, men min första tanke är att många personer är så upptagna med att överleva att de glömmer att leva. Därför blir de extra mottagliga för myten om det svenska välmåendet: När du blir pensionär, fri från arbete, helst med ett glas vin i din ena hand och en dyr cigarr i din andra (som flera mediapersonligheter har definierat som standardaccessoarer för livsnjutare) och en miljonvinst på lotto såklart, först är du redo att njuta av livet.

Vilken lögn! Istället för att se den rikedom som varje dag har att erbjuda förloras vi i en ständig längtan efter bättre tider. Livsnjutandet har förvandlats till en livsväntan. Istället för att leva våra drömmar så drömmer vi bara om dem.

Min andra fundering har med hårdrockare och synthare att göra. Du som minns 80-talet vet vilka bataljer som utspelades mellan dessa två läger. Man var tvungen att tillhöra hårdrockarna eller syntharna.  Men jag ställde mig ofta frågan: Varför kan man inte vara både och? Och vad händer om man dessutom gillar country, filmmusik och jazz? Får man inte tycka om det?

Det finns fortfarande, i metaforisk mening, många hårdrockare och synthare kvar. De marknadsför den sak som ger livet mening, till exempel specifika dieter eller musikstilar, som sagt. Allt annat utesluts.

Jag har aldrig förstått mig på det. Livet är ett smörgåsbord av smaker, en symfoni av ljud, skapat för vår glädje och njutning. Själva definitionen av livsnjutare är någon som älskar livet djupt, eller någon som vill ”suga all märg ur livet” som David Thoreau skrev. Hur kan vi älska (=njuta av) livet fullt ut om vi inte utforskar alla delar av det?

När kan du börja känna att livet har en mening? När du börjar njuta av det. Faktiskt. För varje möjlighet du tar vara på för att se, lära och växa som människa, då skänker du ditt liv mening. Är du en deltagare eller bara en åskådare i ditt liv? Det är den viktiga frågan. Vill du påverka eller bara påverkas?

Men Louis, det låter på dig som om en livsnjutare måste göra en massa saker? Kan man inte bara ta det lugnt? Absolut. Men det ena utesluter inte det andra. Jag antar att min poäng är att vara lyhörd för allt livet kan ge dig. Denna veckan har jag lagt mig i gräset med en glass i hand. Jag har också sprungit Göteborgsvarvet med min son. Jag har stannat till och andats in doften av syrenerna. Jag har också jobbat hårt – och njutit av det. Jag har slappat med familjen framför tv:n. Jag har också genomfört personlig tränare utbildning. Vem är tokig nog att göra det vid 50 plus? Någon som vill lära sig nya saker, utmana sig själv och hjälpa andra såklart. Eller men andra ord, någon som försöker njuta av livet.

Och, inte att förglömma, jag har haft privilegiet att skriva ner dessa tankar i Norra Halland. Jag tror jag förtjänar en till glass i gräset.

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page