top of page
Search

Infidelity trend

OTROHETSTRENDEN

Se på KVÄLLSÖPPET här, om otrohetstrenden (sista 10 min av programmet)

I måndags hade jag möjlighet att debattera Dominika Peczynski i kvällsöppet. Ämnet var otrohetstrenden. Fick jag fram det jag ville säga? Nja, kanske en bråkdel. Man tilldelas alldeles för kort tid i dessa program för att få fram riktigt bra argument, och Dominika är väl inte den man helst väljer att debattera emot. Hon är som bekant en stark, intelligent kvinna som tar för sig i dessa sammanhang. Men jag gjorde vad jag kunde. 🙂

Jag tänkte bara skriva ner några tankar jag hade inför debatten, som ett komplement till det ni ser här ovan på TV4 Play. Ni kan också läsa två mer utförliga artiklar jag skrev på Newsmill förra året om ämnet:

Reklamombudsmannen gör bort sig

När otrohetssajten Victoria Milan, som Dominika är Sverigechef för, började sin lansering satte man upp utmanande och uppseendeväckande reklam vid busshållplatser och tunnelbanestationer. Budskapet var att gifta personer blir lyckligare om de är otrogna. Rekordmånga anmälningar (206 st) lämnades då in till Reklamombudsmannen. Jag var av dessa som klagade. I min anmälan till RO skrev jag att Victoria Milans reklam bryter mot en mängd bestämmelser, fastställda av Internationella Handelskammaren, för hur reklam får utformas. Bland annat får reklam inte vara stötande eller kränkande på något vis, och den måste alltid vara etiskt försvarbar. Det var tydligt att VM föll tungt på alla punkter.

Men RO friade sajten från allt ansvar. Hur är det möjligt? Förklaringen är enkel: RO tittade inte ens på ärendet. I vanliga fall letar nämnden efter oegentligheter mellan reklam och produkt. Med andra ord, en produkt måste testas för att man ska kunna veta om reklamen är passande eller ej för produkten. Därför säger RO att det inte är möjligt att kritisera VM:s reklam på grund av att nämnden inte kan prova tjänsten. RO tvår därmed sina händer och otrohetssajten kommer billigt undan. Dåligt, RO!

Vad är spänning?

Otrohetssajten har ett slogan som lyder: Gör livet levande – ha en affär. Dominika Peczynski säger att sajten kan erbjuda det som de flesta saknar i livet: spänning, risk, passion. Jag förstår vad hon försöka säga, men det håller inte. Peczynski tar bara upp det lustfyllda med att ha en affär, men nämner inte myntets baksida. Det är inte spännande för en man, till exempel, att förlora fru och barn på grund av hans lögner och svek. Skilsmässor är inte särskilt spännande. Visste du att 50% av alla skilsmässor kan kopplas på något sätt till otrohet? Och inte är det spännande och lustfyllt för en otrohetsnarkoman att se sin självkänsla segla ner i botten.

Jag har en annan definition på “spännande”. Det är spännande är att dela ett liv med någon man kan lita på. Det är spännande att gå igenom upp- och nedgångar tillsammans. Det är spännande att kämpa (för tro mig, det måste man göra i ett äktenskap) mot samma mål. Ibland har man älskat, ibland kanske bråkat. Men när allt är sagt och gjort, när man tittar på sin fru, efter femton års äktenskap, och det fortfarande kittlar i magen – det är spännande! Och tanken att hon känner likadant, det är en mer spännande. Det är ett mirakel.

Ser vi en otrohetstrend nu?

Det är svårt att säga med säkerhet, för det finns för lite forskningsunderlag, men det verkar som om svaret är ja. Det vi vet, åtminstone, är att folk är mer benägna att erkänna sin otrohet. Över 50% av alla vuxna uppger att de i minst en av sina livsrelationer har varit otrogen (trots att 91% anser att otrohet är fel). Men att otrohet har blivit mer populärt, men det har väldigt mycket att göra med möjligheter. Idag har vi större möjligheter än någonsin i historien att träffas och och bedra varandra. Det är enklare. Det är snabbare. Man behöver inte ödsla tid på att bygga upp en sidorelation med någon, för när man loggar in på en otrohetssajt då kan man på nolltid hitta en annan med samma önskemål som en själv. Och när båda vet vad man vill – pang på rödbetan! Instant gratification! Sedan hjälper anonymiteten också. Det är ett av nätets mest kraftfulla instrument.

Det här är en av orsakerna varför jag är så kritisk mot VM. Man underlättar, på ett nästan revolutionerande sätt, möjligheten för folk att vara otrogna – allt för en liten månadspenning. Men vi ger bara folk vad de vill ha och låter dem vara otrogna som de alltid har varit, säger man. Nja, det är en sanning med modifikation. Visst har folk i alla tider varit otrogna, men otrohetssajter gör mycket mer än bara “låter” folk vara otrogna. Med sina tjänster skapar de ett helt nytt intresse kring företeelsen, ett intresse som inte sällan formar ett beroende hos användaren. Faktum är, 90% av de som blivit otrogna online blir beroende. Dvs, man inleder genast nytt otrohetsförhållande efter det första är upplöst. Detta är särskilt vanligt bland män.

Men jag vill nämna en annan orsak till den ökande otrohetstrenden. Jag tror man förenklar det hela genom att skylla allt på bristande moral. Uppenbarligen är detta en stor del, men enligt min mening ser vi en annan faktor på spel också: den moderna människans oförmåga att komma nära. Det är något fel med ett samhälle som hjälper oss bli bättre på att kommunicera och “umgås” online än vad vi är ansikte mot ansikte. Koppla sedan detta till vår tids största sjukdomar, själviskhet och självupptagenhet, så får du en destruktiv situation. Allting handlar om att bygga upp jaget. Det handlar om vad jag kan få ut av varje situation. Det är det här som är problemet, att vi har en snedvriden bild på vad en relation är. Vi kan inte gifta oss, till exempel, och tro att vi bara behöver koppla på autopiloten. Lycka och närhet kommer inte av sig själva. Det krävs ansträngning och hårt arbete. Vi behöver lära oss att lycka handlar om att ge, inte ta.

Men otrohetssajter handlar bara om vad man kan ta.

Ett högt pris

Betalande medlemmar på de olika otrohetssajterna lägger ut ca 300 kr i månaden. Jag tycker det är ett lågt pris. Det är ingenting. Ingenting om man jämför med vad de får betala i efterhand. För de ansvarslösa och lustfyllda handlingarna är aldrig ansvarslösa. De bär med sig kostsamma konsekvenser, för när notan kommer, då man sår det man har skördat, då är det allt annat än lustigt. Priset kommer att vara högre än vad de flesta mäktar med att betala. Såren kanske aldrig kan läka igen.

Slutsatsen är att otrohetssajterna säljer en lögn. Om någon läser detta, gå inte på denna lögn! VM säger att de tänker göra livet levande för dig. Det är inte sant. De vill göra livet eländigt för dig – samtidigt som de tar dina pengar.

Fotnot: Jag vill klargöra att jag inte fördömer någon som har varit otrogen. Handlingen kan och bör vi döma, men inte personen. Det finns aldrig några garantier för någon av oss, för göra fel, det kan vi alla göra. Alla har vi vår handlingsfrihet, och den måste vi få använda – även till göra misstag. De jag däremot ställer mig kritisk emot är alla som försöker övertala människor att vara otrogna, allt för ekonomisk vinnings skull. Det är inte okej. Punkt.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page