top of page
Search

Different is Good

Celebrating my 400th blog post today.  😉

OLIKA ÄR BRA Krönika i Norra Halland, 24 feb

Ja, dĂ„ har genusdebatten fĂ„tt luft under vingarna igen. Du har vĂ€l hört? I jĂ€mstĂ€lldhetens namn fĂ„r vi inte lĂ€ngre kalla vĂ„ra barn för hon eller han. Nu Ă€r det ”hen” som gĂ€ller.

Det vÀnde sig i magen pÄ mig nÀr jag nyligen tittade pÄ KvÀllsöppet dÀr hen-supportrarna la fram följande argument: 1. Om vi vill ha jÀmstÀlldhet fÄr vi inte bemöta barn som killar och tjejer; 2. Vi placerar barn i fack som Àr svÄra att ta sig ur om vi kallar dem pojke och flicka; 3. Om vi upplyser barn om deras kön begrÀnsar vi deras möjligheter att bli vad de vill.

Men det slutar inte dÀr. För att se till att förÀldrar fÄr hjÀlp med att förmedla och upprÀtthÄlla detta genusevangelium bland sina barn krÀvde hen-folket att staten kliver in (ja, naturligtvis) och anstÀller genuspedagoger i rikets alla skolor.

Det hÀr Àr kvalificerad gallimatias. Dessa jÀmstÀlldhetsivrare sÀger visserligen att det Àr synen pÄ barnens bÀsta som driver dem, men deras syn Àr sÄ fördunklad av en absurd politisk agenda att de underlÄter sig att ta itu med verkliga jÀmstÀlldhetsproblem till förmÄn för social ingenjörskonst pÄ högsta nivÄ: att göra barn könslösa.

Men vÀnta lite, protesterar genusgruppen, vi vill bara att barn ska fÄ vara barn, och det kan de först vara om de inte pÄtvingas en könsidentitet. Det Àr barnet som stÄr i centrum och inte könet.

SĂ„ nĂ€ra sanningen, men Ă€ndĂ„ sĂ„ lĂ„ngt ifrĂ„n. Ja, barn mĂ„ste fĂ„r vara barn, men att könsneutralisera dem? DĂ„ BLIR de inte lĂ€ngre barn. Det enda de blir Ă€r en produkt av vad nĂ„gon ANNAN tycker de borde vara och inte vad de SJÄLVA vill – för att inte tala om vad naturen har skapat dem till.

Kanske ligger problemet i hur vi definierar jĂ€mstĂ€lldhet? För mig innebĂ€r begreppet att vi behandlar alla med lika vĂ€rde, oavsett kön eller bakgrund. Men det betyder inte att vi tar bort könet och tvingar alla att BLI lika. För vi ÄR inte lika. Biologiskt och kĂ€nslomĂ€ssigt Ă€r mĂ€n och kvinnor skapade olika. Det Ă€r ett faktum vi borde fira, inte fĂ„ skrĂ€mselhicka av.

Olika Àr inte mindre vÀrt. TvÀrtom. Olika Àr vÀrt otroligt mycket. Olika Àr bra.

Just som jag avslutar denna mening kommer en av sönerna fram.

“Hej, pappa! Vad gör du?”

“Tja
 skriver fĂ€rdigt min krönika bara.”

“Jaha”, svarar han . Sedan, utan förvarning, lĂ€gger han en riktig rökare och springer hĂ„nskrattande dĂ€rifrĂ„n.

PÄ andra sidan bordet sitter min lilla tjej och ritar en teckning med en vacker sol och ett stort rött hjÀrta pÄ.

“Den hĂ€r Ă€r till dig”, sĂ€ger hon och ler.

Som sagt
 olika Àr bra.

LÀs Àven En riktig tjej

#kvÀllsöppet #Debate #hen #girls #difference #boys #gender

1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page