top of page
Search

42 years old – and Senile

Family Column for Länstidningen, Södertälje, Sweden, 4 Nov 2008.

42 ÅR – OCH SENIL


Jag kommer att avsluta mitt liv som 41åring genom att skriva denna krönika. För om exakt 23 minuter (tisdag kl 11:37) fyller jag 42 år. Därmed fortsätter jag med stormande steg in i den gyllene medelåldern.

Och det är okej. Faktum är, jag tycker det är ganska trevligt att bli äldre, för jag ser att min livsglädje bara ökar med åren. Men en sak är jag dock orolig för: håller jag på att bli senil? För man kan ju inte undgå att fundera ibland, med tanke på hur virrig jag har börjat bli.

Vi börjar med det vanligaste: jag slarvar bort bilnycklar, tappar mobilen och förlorar pennor (som sitter bakom örat). Men dessa ting räknas kanske inte, eftersom alla gör det… eller?

Därför går vi vidare. Allt oftare, när jag med ett bestämt syfte går in i ett rum, glömmer jag i samma ögonblick bort vad det var jag skulle göra där. Då får man återkalla samtliga steg i hopp om att någon av dem ska väcka minnet till liv igen. Tyvärr händer det mer sällan.

Eller vad sägs om denna nästan dagliga rutin: jag går för att låsa dörren om kvällen, men när jag är klar och har börjat gå bort från dörren undrar jag om jag verkligen låste den? Och då är det bara att traska tillbaka.

Och mjölkkartongen, varför står den i skafferiet igen? ”Vem har ställt den dä…?” börjar jag säga, men avbryter snabbt mig själv. Kanske det är bäst att inte fråga.

Ett par gånger har det knackat på mitt kontor. När jag öppnar står grannen där och frågar: ”Ska du inte ha dina nycklar?” Jag svarar: ”Jovisst!” ”Men varför hänger de i låset utanför då?” fortsätter han. Bra fråga.

Just det där med nycklar är lite läskigt faktiskt, för en morgon när jag skulle hämta tidningen såg jag att nycklarna fortfarande satt på dörrens utsida. Jag vågade inte ens ta upp diskussionen med frugan om vem den skyldige var. Jag visste att jag skulle förlora.

Men det snurrigaste av allt måste ha varit när jag en dag riktade bilnyckeln mot ytterdörren och försökte låsa den med nyckelns fjärrstyrda enhet.

Jag läste ikväll på Internets Wikipedia att senila personer har ”en varaktig sjuklig störning av högre intellektuella funktioner med försämring av minne och logiskt tänkande”. Jag bara undrar: är jag ensam, eller finns det fler där ute vars högre intellektuella funktioner är störda.

Hör av er! Vi kanske kan bilda en stö(r)dgrupp?

Louis

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page