top of page
Search

Städa trappan uppifrån och ner

Krönika i Norra Halland, 25 nov 2022


Då har VM äntligen kickat igång. Nationernas alla fotbollsfans borde jubla efter en så lång tids väntan, även om det känns lite märkligt så här nära inpå julen.

Och sedan har vi ju allt drama med FIFA som inte är något att jubla åt direkt; världens mest populära sport är också världens mest korrumperade sport. Ja, ni kan redan allt det där om mutskandalerna och bristen på mänskliga rättigheter, etc, etc.


Missförstå mig rätt, jag älskar fotboll och ser fram emot flera matcher där jag får njuta av världsartisternas skönlir. Men jag älskar inte vad fotboll har blivit den senaste tiden. Jag talar om fusket. I synnerhet alla filmningar och maskningar. Liksom FIFA:s organisation, detta hänger som en mörk skugga över något som egentligen borde vara ljust och vackert.

Tänk efter! Vuxna män låtsas ramla ihop - ofta på det mest tarvliga sätt - och ligger och vrider sig i minuter bara för att få tiden att gå eller vinna en fördelaktig fast situation. Det saknar motstycke i någon annan sport.

Det finns regelverk mot fusk. Man kan inte dopa sig i friidrott, fiffla med utrustningen i F1 eller använda olovliga medel i kampsport. Det är oacceptabelt att ge sig själv någon som helst otillåten fördel i så gott som alla idrottssammanhang. Då straffas man. Men inte i fotboll. Där frias man.

Det sorgliga är att alla lag gör det. Sverige är inget undantag. När landslaget förlorade sin VM-kvalmatch mot Grekland förra året skyllde förbundskapten Janne Andersson delvis på motståndarnas ”maskning”. Han tycks ha glömt Sveriges EM-gruppmatch mot Spanien. Visserligen fick vi med oss en poäng, men vi fick den genom fusk. Vi maskade i 90 minuter. Rent pinsamt.

Det som gör mig bekymrad är att våra barn och ungdomar får se och lära sig detta. De matas med en kultur som premierar fusk - och även spilleffekterna av denna kultur: fixade matcher, coacher som skäller ut domare och hejarklackar som på det mest grova sätt försöker påverka motståndarnas prestation (I hur många idrotter sker det?).


Hur löser man detta då? Tja, rent idrottsligt kan du göra två enkla saker: 1) Inför stopptid. Inget kontroversielltmed det, det finns i många lagsporter. Då får vi bort maskningen. 2) Straffa uppenbara filmningar med avstängning. I all annan idrott straffas du om du ertappas med fusk. Varför skulle fotboll vara undantaget?

Detta löser dock bara delar av problemet med själva fotbollskulturen. Därför måste man gå tillbaka där jag började: med FIFA.


Här har jag beklagat mig över spelarna, men egentligen, vem kan fullt klandra dem med ledare som Blatter och Infantino. Inget lag eller organisation blir bättre än vad deras ledarskap är. Om mygel, fusk och korruption finns på toppen kommer det tyvärr att finns på botten.

Så innan vi börjar med avstängningar för spelare borde vi kanske börja med ledarna. Det är dags att börja städa trappan. Men den kan bara städas uppifrån och ner.

Först då kan vi njuta av fotbollen igen. På riktigt.132 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page