top of page
Search

Herrey till attack mot brösttaget?


Image

Nej, det var ingen attack som rubriken påstod:

http://www.expressen.se/gt/herrey-till-attack-mot-brosttaget-i-mellon/

Däremot står jag för citaten i artikeln. Men… jag blev uppringd av GT för att jag, med många andra, hade ställt mig bakom chefredaktör Frida Boisens krönika:

http://www.expressen.se/gt/kronikorer/frida-boisen/vad-ar-det-for-unkna-varderingar-svt-har/

GT ville göra en uppföljning på Fridas krönika med de inkomna åsikterna från flera nöjesprofiler, varav mina var en del. Nu blev det inte riktigt den uppföljning som jag trodde utan bara ett utlåtandet från mig. (surprise, surprise.) Men… det får jag väl bjuda på.

Och bara som tillägg till det som sagts:

SVT har ansvaret att ge svenska folket en Melodifestival som är en riktigt folkfest. Men ibland känns det som om det har blivit en fest för vissa folk; Public Service betyder att man servar hela “publiken”, inte bara en del av den. Jag känner mig kluven när jag skriver detta, för det är inte så att jag inte ser det positiva. Jag anser att SVT i många avseenden har lyft denna musiktävling till högre höjder, och när jag är utomlands hör jag många positiva röster om hur bra den svenska melodifestival är i förhållande till andras. Visst, så är det. Eller… har varit i alla fall.

Det är just därför som jag känner mig aningen besviken. Jag tror att STV och Melodifestivalledningen egentligen är oerhört kompetenta. Och grundkonceptet de jobbar med är fantastiskt. Men varför gör man då det dumdristiga valet att sänka sina värderingar så markant? Frida Boisen kallar det för “unkna värderingar”. Starka ord? Ja, men det säger ändå en del om hur många känner. Och det kan sammanfattas i några ord en anonym skrev till SVT:s Eva Hamilton:

“Jag tror att de allra flesta i Sverige delar synsättet om likabehandling oberoende av kön, sexualitet och nationalitet. Varför då välja just Melodifestivalen som tillfälle att på detta vulgära sätt försöka plocka några enkla poäng? Och ifrån vem? Barnen som tittar, som inte förstår ironin eller allvaret bakom dessa “humorinslag”? Jag är besviken. Men det verkar inte spela någon roll hur många som hör av sig till SVT med liknade kritik eftersom ni fortsätter på denna låga nivå.”


Varpå Eva svarar:

“Jag har svårt att tycka att sketchen när Björn Gustafsson “kliar” på Nours bröst är särskilt upprörande. Eller som Nour – som själv hade initierat sketchen- uttrycker det: ” Det är min tutte och det är jag som bestämmer över den”. Att en man mot en kvinnas vilja tafsar eller tar henne på brösten, det är en helt annan sak, som förvisso förtjänar upprördhet. Men detta var alltså inte fallet.”

Jag förvånas av Hamiltons svar. Det är klart att vi förstår att Nour godkänner skämtet – eller till och med har skrivit det. Men det är inte det som är poängen. Det handlar om vilka signaler som sänds ut, inte minst till våra unga: att det är okej att tafsa på andras privata kroppsdelar. Maria Ilstedt, projektledare för Melodifestivalen, säger att Björn Gustafsson “kliar egentligen på sitt [eget] bröst” eftersom de är siamesiska tvillingar. Verkligen!? Tror Ilstedt att vi är dumma? Titta på bilden här ovan. Finns det någon som tycker att Björn kliar sig på sitt eget bröst? Mina barn gjorde det i alla fall inte och jag kan garanterat att inga andra barn gjorde det heller, och förmodligen väldigt få vuxna. Och inte hjälper det att Björn själv uttrycker till media en känsla av eufori att äntligen få tillstånd att ta Nour på brösten.

I ett samhälle där vi ständigt brottas med problem förknippat bland annat hat och sexism, så ställer sig SVT upp som en reklampelare för självaste systemet som vi försöker bryta ner. Det är nästan att man skäms. Dessutom känns det mindre roligt att just Melodifestivalen, som egentligen står mig varmt om hjärtat, blir plattformen för dessa billiga försök till underhållning.

Hur löser man problemet då? Enkelt. Låt Melodifestivalen vara en melodifestival. Fokusera på musiken, artisterna och inte att förglömma, kompositörerna. Upphör med alla försök att plocka billiga poäng, i synnerhet under humorns fana. Jag säger inte att det ska vara tråkigt att se på denna musiktävling. Men har vi glömt: det är i första hand en tävling i just musik och inte en tävling i under-bältet-skämt.  SVT:s produktion är vacker på utsidan. Låt den bli lika vacker på insidan också.

Kram, Louis

#mello #sexism #svt #Melodifestivalen #Herrey

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Efter Iowas nomineringsmöte fick Marco Rubio vind i seglet och blev av vissa republikaner till och med krönt som etablissemangets kandidat ( i kampen mot Trump). Under veckan började Rubios väljarstöd

bottom of page