top of page
Search

Härliga vinter, härliga SJ!

Snön virvlar upp runt fönstret när tåget rusar fram, fram över det sagolika vinterlandskapet. Jag gläds att vi återigen tycks få en riktig vargavinter.

Men just när jag sitter och småmyser som mest börjar tåget sakta ner, så pass mycket att det faktiskt kommer till ett stopp.

”Ja, det var lokföraren det här! Vi måste tyvärr stanna tåget och starta om den ena motorn. För den andra har gått sönder!”

Jaha. Bra att vi inte blir stående i alla fall, tänker jag. Det blir vi inte heller. Vi rullar strax iväg. Och vi hinner hela tio minuter innan nästa stopp.

”Vi ber om ursäkt!” Tågvärdinnans röst är vänlig men aningen stressad. ”Det är tyvärr frusna växlar framöver. Vi blir stående ett tag.”

Frusna växlar? Redan? Men vintern har ju precis börjat? Och speciellt mycket snö är det inte heller! Man tycker att SJ kanske borde ha förberett sig bättre i år.

Till slut ångar tåget vidare. Men bara för att kunna göra halt några minuter senare.

”På grund av att vi fick vänta tidigare hamnade vi bakom ett pendeltåg. När vi fortsätter gör vi det endast i halvfart. Hoppas ni har överseende med det!”

Ja, vad har vi för val?

När vi rullar vidare visar det sig att det roliga just hade börjat. Strax fick vi en trasig trafiksignal, ett havererat lok på tåget framför oss, fler frusna växlar, fler saktgående tåg. Men det mest tragikomiska av allt – ja, det som fick resenärerna att skratta hjärtligt – var när bistropersonalen annonserade skamset: ”Tyvärr måste vi meddela att all maten är slut!”

Två timmar försenad närmar sig tåget Göteborg. Tågvärdinnan utropar slutdestinationen och ber om ursäkt för alla orsaker till förseningar. ”Sedan vill vi önska er en trevlig dag, och vi välkomnar er tillbaka till X2000 och SJ…”, varpå hon pausar och säger något jag aldrig hört förut: ”… om ni vågar!” Ett lågt fnissande hörs innan hon kopplar ur mikrofonen.

Jag och några andra medresenärer gapskrattar åt det oväntade utlåtandet. Vad underbart modigt sagt av en stackars SJ-medarbetare som säkerligen får många utskällningar av passagerare under vinterhalvåret för saker långt utanför hennes påverkan.

Ja, vad ska man säga? Härliga SJ! Det blir ytterligare en härlig vinter!

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page