top of page
Search

Ett försvarstal för Greta

Krönika i Norra Halland, 11 oktober 2019. Hela världen tycks prata om den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. Själv har jag undvikit det på grund av alla hätska debatter jag bevittnat på sociala medier. Sådant intresserar mig inte. Men när jag för en timme sedan såg en nyhetsbild från Rom, där en klimatstrejk ägt rum, som visade en docka med långa flätor hängande från en bro med en snara runt halsen, då vill jag inte hålla tyst längre. Men för att vara tydlig, detta är inget försvar av allt det som Greta säger. Detta är ett försvar mot det sätt hon behandlas av många människor. Jag skäms å männens vägnar - för det är mest vuxna män som borde veta bättre - för allt hat som riktas mot denna tonåring. Självfallet hänger de flesta av dem inte fysiska Greta-dockor, men bildligt sett hängs hon ut på de mest bisarra och ibland obehagliga sätt. Om hon var min dotter, undrar jag ibland, och fick stå ut med all denna förnedring? Man blir helt bestört. Jag är medveten att redan nu har jag retat upp en stor del av läsarna. Det är okej. Jag står för min åsikt. ”Men Louis”, kanske Greta-motståndaren säger, ”jag hatar inte. Jag står också bara för en åsikt.” Detta hör jag ofta. Och visst, att ha en åsikt i klimatfrågan är självfallet legitimt. Men en åsikt med avsaknad av både hyfs och förnuft är inte längre en åsikt. Det finns andra ord för det: påhopp, kränkning, förtal. Det hela blir bara vuxenmobbning (mot en icke-vuxen dessutom) på sofistikerad nivå. Eller om jag tänker efter, det är inte särskilt sofistikerat. För personliga påhopp är inte en åsikt. Att sprida märkliga konspirationsteorier som i mångt och mycket bevisats falska är inte en åsikt. Att dela memes som förlöjligar Greta är inte en åsikt. Att sprida photoshoppade bilder på henne som ger falsk information är inte en åsikt. Överhuvudtaget, att dela saker på sociala medier som kommer från okända eller tveksamma källor är inte en mogen metod för den med legitima åsikter. Häromdagen såg jag ett Youtube-klipp som redan spridits som elden. Dess syfte var att avslöja Greta som en fejk klimatförespråkare som inte visste vad hon pratade om. Problemet var att en femåring hade lätt kunnat se att videon var klippt och redigerad för att framställa Greta i dålig dager. Och detta sprider vuxna människor vidare, allt i åsiktsfrihetens namn?! Man häpnar. Avsaknad av källkritiskt tänkande är som bortblåst. När det gäller Greta är tydligen inga regler heliga längre. Jag är inte ute efter en klimatdebatt. Den kan vi spara till en annan dag. Tillräckligt är det att säga att det finns starka krafter på båda sidor. Ja, det finns de som vill utnyttja och sponsra Gretas kamp. Men minst lika mycket pengar pumpas in från andra sidan. Vi ska vara försiktiga med våra slutsatser. Vi kanske inte vet exakt hur mycket människan påverkar klimatet, men vi vet detta: vår jord mår inte bra. Oavsett orsakerna så vet vi ändå att stora klimatförändringar sker. Och här har vi en tonåring som säger: Låt oss ta hand om vårt gemensamma hem. Man behöver inte hålla med henne i allt - eller ens inget - men ingen kan ta ifrån Greta att hon är en modig ung kvinna. Hon står upp för det hon tror är rätt. Hennes motiv är hedervärt. Hennes vilja är stark. Hon värnar om vår jord. Och hon har redan i sin ungdom skapad mer förutsättningar för förändring än alla världsledare tillsammans kan åstadkomma. Det förtjänar respekt. Om hon var min dotter hade jag varit stolt över henne.5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page