top of page
Search

Du duger inte som du är

Baserad på en krönika i Norra Halland, 6 januari 2023”Hej kompis, vet du vad mitt nyårslöfte är?

”Nej, vad?"

”Att vara mer ärlig och uppriktig.”

”Jaha, det låter bra. Men du har väl inte haft problem med det innan, Louis?”

”Jo… jag tror jag har varit för snäll och försökt undvika för många konflikter.”

”Jaså, jag visste inte att det var något negativt med det?

”Nja, det kan vara det. Det har funnits tillfällen då jag borde ha talat ut men ändå hållit tillbaka. Du vet, man vill visa vänlighet och förståelse. Men i sanning handlade det mer om själviskhet från min sida. Det var jag som inte ville hamna i en jobbig situation.”

”Så du undvek att säga det som behövde sägas bara att det var obekvämt för dig.”

”Precis, min vän! Och det är ju egentligen långt ifrån att vara snäll.”

”Jag fattar… en björntjänst gör väl ingen glad, som Baloo sjunger.”

”Nej, exakt! Du, förresten! Du har väl inget emot att jag övar det här på dig?”

”Öh… visst, Louis... kör på!”

”Okej, toppen. Då har jag en fråga: Vad är det bästa rådet du har fått av någon?”

”Hmm… jag skulle nog säga… att vara mig själv.”

”Ja, det rådet har jag personligen ofta levererat. Men jag ångrar det nu.”

”Va!?”

”Och i samma andetag brukar man också säga: Du duger precis som du är. Eller hur?"

”Gör jag inte det då?”

”Nej, faktiskt inte!”

”Okeeej, Louis, där tappade du mig. Du får nog öva lite till.”

”Ja, det är möjligt, men… ärligt talat! Vad menas egentligen med ’var dig själv’? Visst, man ska vara genuin, uppriktig…”

”… och inte låtsas vara någon annan.”

”Helt rätt! Men problemet är att folk tar det ett steg längre. Hur ofta har jag inte hört orden ’jag är som jag är’, som om man inte hade kontroll över sitt öde eller karaktär, att man fötts till jorden ’signed, sealed, and delivered’, som om man bara vore en slav för sina naturliga instinkter.”

”Louis, börjar jag ana lite gubb-gnäll mot det uppväxande släktet?”

”Du menar vår lättkränkta generationen, de som är så upptagna med identitetspolitik, botox och bekräftelse? De som inte bara blir överförtjusta över att höra hur mycket de duger, men som också kräver att få höra det?”

”Ja… typ dem.”

”Alltså, så här är det: Man hjälper inte folk genom att säga ord som kliar skönt i öronen. Då förlorar orden sin kraft. Tycker du inte också att det föder en passivitet som begränsar människors handlingsfrihet eller vision i att skapa sig själva och utvecklas till något bättre?”

”Okej, Louis, jag tror jag börjar förstå. Men skulle jag kunna ge dig ett råd nu?”

”Ja, gärna.”

”Om du vill vara uppriktig med folk, var då inte för burdus i tonen.”

”Du menar att öppningsfrasen inte borde vara: ’Du duger inte som du är!’ ”

”Nej, precis.


"Men det är ju sant!"


"Men Louis, att vara ärlig och uppriktig - som var ditt mål, eller hur? - innebär inte att du måste säga exakt vad du tänker!


"Nej, det har du självfallet rätt i. Men tycker du inte att man ska tala klarspråk ändå?"


"Jo, men lyssna här! Håll det enkelt och säg bara vad du menar."


"Okej... men då vill jag börja med att säga vad jag inte menade. Jag menade inte att du eller någon enda människa på jorden inte är älskad och behövd. För det är vi alla verkligen. Mer än vi kan ana."


"Jag lyssnar. Fortsätt."


"Och det är just det som gör mig frustrerad. Människor förstår inte sitt potential. De gömmer sig bakom fasaden 'jag är som jag är' för att slippa ta tag i sina liv, och de ser på ordet förändring med förakt..."


"... när de borde se på ordet med tillförsikt."


"Ja, precis! Förstår du mig nu? Att utvecklas är en del av livets mening. Att skapa sig själv, om och om igen, är grundförutsättningen för lycka.”


"Ja, jag förstår. Och jag håller med dig såklart. Men... för att avrunda den här lilla övningen, ge mig en mening som sammanfattar vad du vill säga."


"Okej... bra förslag. Så här skulle jag säga då:


Även om vi människor är värdefulla som vi är - det råder det ingen tvekan om - är inte ämnade att förbli som vi är."

"Underbart! Kunde du inte ha sagt det där från början, Louis?"


"Jag trodde jag gjorde det... på ett ungefär?"

”Hmm... som sagt... öva du lite till!”


 

Chris Pratt at the MTV Movie & TV Awards, 2018


“Nobody is perfect. People will tell you that you are perfect just the way that you are, you are not! You are imperfect. You always will be, but there is a powerful force that designed you that way, and if you are willing to accept that, you will have grace. And grace is a gift. Like the freedom that we enjoy in this country, that grace was paid for with somebody else’s blood. Do not forget that. Don’t take that for granted.”

 

Brad Wilcox, "Worthiness Is Not Flawlessness", General Conference, October 2021


"Some mistakenly receive the message that repentance and change are unnecessary. God’s message is that they are essential. But doesn’t God love us despite our shortcomings? Of course! He loves us perfectly. I love my grandchildren, imperfections and all, but that does not mean I don’t want them to improve and become all they can become. God loves us as we are, but He also loves us too much to leave us this way."


284 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page