top of page
Search

Drömmarnas år

Krönika i Norra Halland, 10 jan 2013

Inför det nya året gav ca 20% av svenskarna nyårslöften. Mätbara målsättningar som att gå ner i vikt, sluta röka, och motionera oftare är naturligtvis värdefulla. Men statistiken säger att en majoritet av oss kommer att misslyckas med våra löften. Varför? Jag tror inte det handlar om begränsningar i våra förmågor. Däremot kan det vara avsaknaden av vision.

Den blinda och döva Helen Keller förstod detta kanske bättre än någon annan. ”Den mest patetiska personen i världen är den som har syn, men inga visioner.” Detta säger hon inte i nedlåtandets anda. Snarare vittnar orden om medömkan för mänskligheten; vi som tror att vi ser, det är vi som i verkligheten är blinda. Vi är blinda för att vi endast ser nuet, vad vi är, och inte vad vi kan bli.

En vision kan ändra på det. Den hjälper oss se det osynliga – vårt sanna potential. Samtidigt är den en vägvisare. För det är först när vi vet vår destination som vi kan finna vägen dit.

En vision föder också mod. Och tro. Tro på att du kan och vågar ta det där steget du så länge fruktat. Oavsett vad du intalat dig själv – eller vad andra har vilselett dig till att tro – de flesta dörrar är inte låsta för dig. Dörrar är till för att öppna. Vrid om handtaget och stig in i nästa rum. Att leva är att utvecklas, att gå framåt. Släpp taget om rädslan. Den är din ovän. Det enda den vill är att styra ditt liv och hålla dig kvar på samma plats. Om du lyder rädslan kommer du bara känna dig inlåst i ett olåst rum.

Jag tror jag vill kalla det nya året för Drömmarnas år. För mig är dröm synonymt med vision. Min livsparoll har alltid varit: Om du kan drömma det, då kan du bli det! Men en sann dröm/vision är mer än bara en fantasi eller dagdröm. Den är förenad med hårt arbete. Utan handling är vision bara en flyktig önskan. Och utan en vision blir handlingen bara ett tidsfördriv.

Så innan du skriver ner en lista på alla måsten inför det nya året, svara på frågorna: Vad är min dröm? Vad vill jag egentligen? Vem vill jag vara? När du sedan har visionen klar för dig, sätt upp de målsättningar som matchar din vision och som håller drömmen levande.

Du ska få se. Detta år kommer du att lyckas.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page